torsdag den 1. januar 2015

Montering af Fishfinder

Lige siden indkøbet af min første kajak, har det været min plan at anskaffe en fishfinder. Jeg må blankt erkende, at jeg lider af "grejfeber" og er samtidig også gadget freak...
Jeg syntes dog, at der var nok at bruge de surt sammenskrabede spareskillinger på, så fishfinderen blev udskudt. -Heldigvis syntes min kone og børn, at en af årets julegaver, skulle være netop sådan en!
Jeg fik en "Humminbird 525x", med 5" skærm, som jeg er  meget begejstret for.

Nu skulle jeg bare finde lidt tid i julens stramme program, til at få vidundert monteret på kajakken.
Dagen kom, hvor jeg kunne afse tiden og morskaben kunne begynde. -Jeg synes ofte, at hele arbejdet med at forberede sig, planlægge og montere, er lige så stor en fornøjelse, som at bruge grejet...

Jeg havde allerede fra det øjeblik jeg købte kajakken, bestemt hvor fishfinderen skulle placeres.
Som sagt, -så gjort

Jeg monterede den med 4 stk, 5mm A4 rustfrie skruer, skiver og møtrikker.
Alle huller blev forseglet med en saltvandsbestandig fugemasse (Tec 7)
Kablerne til strømforsyningen og transduceren, blev trukket fra konsollen og ned i skroget. Der blev ligeledes tætnet omkring disse.

Så er selve enheden monteret.

Jeg havde i forvejen lavet en vandtæt batterikasse, til at forsyne fishfinderen.

Batteriet, som er et forseglet 12V 7A batteri, passer perfekt i kassen. Jeg har monteret en sikringsholder i ledningsnettet, for at mindske risikoen for skader på fishfinderen, i tilfælde af kortslutning på batteriet.
Jeg har desuden monteret et vandtæt 12V udtag udvendigt på kassen, så jeg kan oplade forskellige andre ting på mine ture.


Her ses 12V udtaget.

Transduceren skulle placeres godt beskyttet mod knubs, fra evt oppakning. Jeg valgte derfor at placere den ca. midt i kajakken, på et svært tilgængeligt sted, hvor den ikke ville være i vejen.
På billedet ses en hård skum-plast klods, som jeg har lavet en udsparring til transduceren i. Denne klods har jeg limet fast i bunden af kajkken med primer og cyano lim.

Skum klodsen blev forsigtigt fyldt op med tætningsmasse. Det er vigtigt at der ikke kommer luftbobler ned i massen, da det vil påvirke transducerens evne til at "skyde" gennem skroget.
Transduceren trykkes jævnt ned i massen, således at evt. luft presses op.

Nu sidder transduceren godt beskyttet i bunden af kajakken og tætningsmassen skal blot tørre. Herefter kan kajakken vendes og drejes, uden risiko for at transduceren falder ud.

Her ses det færdige resultat, fra modsatte ende. Jeg har igen placeret min "handskerums-spand" i den lille luge. Transduceren sidder nu helt tæt op ad denne.

Jeg har limet velcrobånd på henholdsvis bunden af batterikassen og i bunden af kajakken. Jeg kan således placere kassen i skroget, uden at den rutcher rundt, i tilfælde af høj bølgegang.

Kassen er nu nem, at tage ud, når batteriet skal lades, eller hvis den skal med ind i teltet på en længere tur.
Batteriet forventes at kunne holde mindst en uge ad gangen til mit brug, incl. ladning af kamera m.m.

Strømmen blev tilsluttet og enheden blev opsat med dansk menu. Jeg øvede mig i brugen ved hjælp af et indbygget simulatorprogram.
Jeg regner med at komme en tur på fjorden, en af de nærmeste dage, hvor den endelige ilddåb skal foretages... :-)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar