onsdag den 24. marts 2021

Amok Draumr 5.0 og Draumr Ultralight! // Nyheder 2021

 Kan Amok Equipment blive ved??


Hvis du har fulgt med her på bloggen, ved du at jeg har haft fingrene i flere forskellige Amok Draumr modeller efterhånden.
Den første var jeg ikke kæmpestor fan af, men jeg syntes at konceptet var fedt!
De efterfølgende modeller blev væsentlig bedre og især den seneste udgave af  Draumr XL, var et hit.
Du kan læse mine køjeanmeldelser i serien "Den store køjegennemgang".






Gutterne fra Fjeldlandet, er yderst seriøse og innovative i deres stræben efter at lave den perfekte hængekøje og de har nu lanceret de seneste skud fra den norske idé-bank, nemlig Amok Draumr 5.0, samt en ultralight version.

-Findes den perfekte køje overhovedet?? Spørger du mig, så er svaret nej. I hvert fald ikke en der er perfekt til alle.
Vi har som bekendt forskellige præferencer for komfort, udseende og krav til vægt og fylde. Derfor er den perfekte køje til mig, ikke nødvendigvis den perfekte køje til dig...
Når dette er sagt, kan jeg allerede nu afsløre, at Amok endnu engang har formået at gøre en god hængekøje endnu bedre og med ultralight versionen endda sat ekstra turbo på og cementeret deres status i den absolutte superliga! 
Den loyale fanskare vil juble, nye potentielle købere vil måske være et skridt nærmere at trykke på "Læg i kurv" og supernørder som jeg selv, må nikke anerkendende og sige "satme godt gået"!

Jamen hvad er der da sket spørger du så. Er det en helt ny slags køje? Nej, men brugervenligheden og dermed den samlede oplevelse, har fået endnu et los op ad stigen og kritikerne, der har brugt argumenter som "den er alt for tung til backpacking" må genoverveje deres ord!

Reklame! Som brand ambassadør har jeg fået stillet følgende udstyr til rådighed til fremvisning og tests.

Draumr 5.0

Først og fremmest må jeg nævne opgraderingen af lynlåsen og selve myggenettet.
Der er nu (ligesom på 3.0 modellen) igen kommet 3 glidere på, så du selv kan bestemme hvorfra lynlåsen skal åbnes. Hvis du synes det er rarest at åbne fra højre side istedet for venstre, kan du nu gøre dette. Man har dermed også mulighed for, at flytte åbningen om til hovedenden, hvis man fx ønsker at lave liggende morgenmad fra køjen...


Draumr med Skjold 10 Ultralight tarp




























Den største og bedste ændring er dog selve myggenettet. Det er ikke blot lavet i det superstærke og gennemsigtige "Ammolight 20", som er Amoks bud på et Monofilament nylon stof, men er nu konstrueret således, at man ikke længere skal have lynlåsen op over køjens ridgeline.   



Man kan nærmest sige, at nettet er en hybrid mellem tidligere tiders udgaver og den seneste. Det er derfor en ren barneleg, at åbne nettet nu. Der skal ikke holdes igen, løftes og fumles - det kører bare!

Selve netmaterialet er et kæmpe plus. Farven er sort og er behagelig at kigge igennem. Det kan virkelig holde til nogle tæsk og er ikke sart overfor velcro, hård hud og andre genstridigheder. Jeg har under mine tests, erfaret at det nye materiale også giver en smule mere beskyttelse for vinden og holder mere på varmen.
Jeg ved af gode grunde endnu ikke, hvordan det så virker i sommerhalvåret mht åndbarhed og varme, men det må tiden vise...






















Nettet kan ikke længere lynes helt af, men sidder permanent på køjens ridgeline. Ønsker man ikke at bruge nettet, kan det nu skubbes til side og proppes delvist ind i den ene "peak lomme" og sikres med en elastik. På den måde er nettet af vejen, men stadig super nemt og hutigt, at "sætte ind", hvis fjenden (myg) skulle finde på, at indlede et angreb.






Køjens pakkepose er ikke længere fastmonteret på køjens ophæng.
Istedet kan den nu klikkes fast inde i "cockpittet" og dermed fungere som ekstra opbevaring til fx hue og vanter eller andre småting, som er rare at have ved hånden.
Posen sidder altså ikke så udsat for vind og vejr længere og  "flapper" ikke rundt, hvis det blæser.








Den indvendige elastiksnor, der bruges til at holde myggenettet oppe, når køjen bruges i "chair mode", opbevares nu i en lille netpose på køjens ridgeline. Den fastgøres i en lille snorløkke i køjens hovedende og skal altså ikke køres helt ned i fodenden længere.  


Pro tip: Den lille snorløkke kan bruges til at hægte din hovedpude fast til, så den ikke glider rundt, når man stiger ind og ud af køjen.





En anden lækker detalje, er de indbyggede "Water breaks". To flapper af noget kunststof er monteret på ophænget efter spændet og sørger for at vand der måtte løbe ned ad stropperne, ikke finder vej ind i køjen. Simpelt, men smart.





Derudover er køjen som du kender den mht liggekomfort og detaljer. Du får altså stadig samme gode komfort, næsten 360 graders udsigt, samt en førsteklasses vildmarks-lænestol med indbygget kopholder og fodskammel.


















Draumr Ultralight

Er en længe ventet nyhed. På diverse forums har det ofte lydt, at Draumr køjerne var alt for tunge til hiking/backpacking.

Hængekøjernes svar på en fuldblods Ferrari...



Dette udsagn bliver hermed udfordret, da vægten nu er reduceret med 35 %. 
Kampvægten på XL Ultralight er således helt nede på 905 gram!
Standardudgaven vejer 850 gram.

Vægten på det samlede setup kan bringes yderligere ned, med det nye Fjøl Ultralight underlag. R-værdien er 3,7, hvilket giver en temperaturgrænse på -7 grader. Fjøl Ultralight XL vejer 745 gram incl. pakkepose, lappegrej og pump sack.
Underlaget er i princippet magen til Winterlight udgaven, men blot med mindre fyld. Pakkestørrelsen er derfor en del mindre.

Amok har bibeholdt alle de kendte features vi kender og komforten er den samme. Vægtreduktionen er opnået ved lettere webbing, alu spænder og D-ringe istedet for stål og selvfølgelig et væsentligt lettere stof-materiale. En bonus ved det lette Ammolight 20 stof er, at man ligesom med myggenettet, kan se igennem!
 -Mega sejt!




Lommen til underlaget er uden lynlås










Lettere materialer har selvfølgelig nogle begrænsninger. Vægtgrænsen er derfor "kun" på 120 kg.

Ammolight stoffet er ligeledes brugt til den lomme, som liggeunderlaget indsættes i. Det resulterer i at underlaget er meget nemmere at indføre, men også i at man glider en smule nemmere inde i køjen, hvis man fx sidder i sin sovepose. 
Er dette et problem? - Nej absolut ikke, men man bør have det med i sine overvejelser.


Ultralight køjen, henvender sig primært til hardcore backpackere, hvor hvert gram tæller, men komforten stadig er en prioritet. 
Er du ikke typen der skal gå langt med rygsæk, eller bare ikke går så meget op i vægten på dit grej, kan du sagtens nøjes med en "almindelig" Draumr.



Draumr XL Ultralight med Skjold 10 Ultralight tarp



Her med den almindelige Skjold 10 Multitarp






Skjold 10

Som tidligere nævnt har Amok også lanceret en større udgave af Skjold tarpen. 10-tallet refererer til størrelsen. Tarpen er nemlig ca 10 m2 og er dermed 30% større end den almindelige udgave.
Ridgeline længden i "Draumr mode" er hele 380 cm, hvilket svarer til en 12,5 fods tarp. Den kan således også sagtens bruges til andre hængekøjer, som kræver en lang tarp (Fx Warbonnets Ridgerunner)
Tarpen er asymetrisk, idet den har en decideret hoved- og fodende. Der er nu langt bedre dækning og plads til ophold under tarpen, selv med en XL køje. 

Vægten er: 680 gram
Farve: Mørk grå




Skjold 10 fås også i en ultralight udgave, som er lavet i et tyndere materiale.
Vægten er her 545 gram.
Farve: Mørk blå/Midnight blue 








Konklusion

Endnu engang træder Amok Equipment i karakter som et forgangseksempel på interaktion med deres kunder. De beviser, at de lytter til brugernes ønsker. De tager tilbagemeldingerne til efterretning, sorterer i dem og leverer et endnu stærkere produkt. Godt gået!

Jeg er meget spændt på hvad Jonas og holdet finder på næste gang - for der kommer helt sikkert en næste gang - en del gange...





Hvis du vil se mere til Ultralight køjen, kan du se denne film, fra min første solo vandretur med den: 



Du kan se meget mere på https://amokequipment.eu/






1 kommentar:

  1. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

    SvarSlet