torsdag den 9. juni 2016

Telttur - øm i hele kroppen??

Mangel på komfort

Jeg står i skrivende stund på tærsklen til, at runde de 40 somre.
Igennem årene, har jeg sovet på mange former for mere eller mindre minimalistiske liggeunderlag. Jeg har i flere tilfælde, sågar også sovet på et leje af grangrene...
-Jeg har indenfor det sidste års tid, måtte erkende, at det er slut! -Kroppen siger fra. Jeg er fuldstændig radbrækket og øm, i både ryg og skuldre efter blot én nat på et "tyndt" liggeunderlag.
-De nærmest uopslidelige underlag af lukket skum, som både tåler krig og terror, er definitivt et afsluttet kapitel! Ligeledes er det med de tynde udgaver af den selvoppustelige type.



Min introduktion til hængekøjeverdenen, var derfor meget kærkommen. I en køje har jeg nemlig ingen af de ovennævnte problemer!

Problemet er blot, at det ikke altid er voldsomt smart, at slæbe en køje med sig på tur... Det kan være noget af en udfordring, at hænge en køje på en sandstrand, eller på et fjeld.
Derfor har telte stadig deres berettigelse for mig.

Jeg har derfor været lidt på jagt, efter en holdbar løsning, for netop mig.
Jeg kunne vælge, at slæbe en traditionel luftmadras med i kajakken, men for det første fylder de for meget, er tunge og isolerer utroligt dårligt, mod kulde fra jorden.
Jeg har derfor vendt blikket mod enten et tykkere selvoppusteligt liggeunderlag, eller en isoleret luftmadras af letvægtstypen.

Heldigvis for mig, har danske Robens været så venlige, at sende et par muligheder, som jeg kunne teste.



Selvoppustelig liggeunderlag/Self inflating mat (SIM)


Air Impact Large 3.8



Jeg har en Air Impact Large 3,8 cm, som udemærker sig ved, at være lavet i letvægtmaterialer, fylder meget lidt i sammenpakket tilstand og har en forholdsvis lav vægt. Formen er anatomisk, netop for at optimere forholdet mellem vægt og komfort.
Underlaget har en effektiv messing ventil, som sikrer hurtig oppustning i al slags vejr.



Tekniske specifikationer

Stof:                           20D 390T polyester med dobbelttrådet square ripstop, 100% polyester – TPU-belagt
Størrelse:                  195 x 62 x 3,8 cm
Størrelse (pakket):    32 x 15 cm
Vægt:                         845 g

-Komforten er ikke tilstrækkelig i mit tilfælde, til brug i telt. Jeg bruger dog underlaget som supplement om vinteren, til min underquilt i hængekøjen. Til dette formål, fungerer underlaget perfekt.



Går man en tand op ad komfortstigen, støder man på underlag, som henvender sig mere til campister og folk som ikke går så meget op i vægt og fylde.
I denne kategori, er der et utroligt stort udvalg og mange forskellige priser.
Som i så mange andre tilfælde, hænger pris og kvalitet, tit sammen.

Jeg har netop modtaget et bud på et underlag, i denne kategori, fra Robens.
Modellen hedder Taiga 5.0

Taiga 5.0




Tekniske specifikationer

Stof:                           75D 210T polyester med ripstop, 100% polyester
Størrelse:                   195 x 63 x 5,0 cm
Størrelse (pakket):    63 x 17 cm
Vægt:                         1550 g

Overfladen på underlaget er kraftigt og har en lidt ru karakter. Dette modvirker, tendensen til at glide af underlaget, når man ligger i sin sovepose.
Formen er firkantet, det er ekstra langt og ekstra bredt. Fokus er helt klart på komfort, frem for lav vægt og fylde.


Jeg har i skrivende stund, kun sovet en enkelt nat på det og kan konstatere, at de ekstra 12 mm, i forhold til min "Air Impact", gør en verden til forskel.
Jeg vil i den kommende tid forsøge, at bruge underlaget så meget som muligt og herefter komme med en decideret anmeldelse og tilbagemelding.










Isoleret luftmadras


For at kunne holde varmen på en luftmadras (undtaget om sommeren), er det nødvendigt med en form for isoleringsmateriale, til at holde på den varme kroppen afgiver.
Til det formål, kan man få madrasser med dunfyld, eller kunstfiberfyld.
Dun giver den bedste isolering set i forhold til vægt og fylde. Ulempen er, at dun er temmelig sårbar overfor fugt. -Våde dun, isolerer ikke ret godt!

Som alternativ, kan man som sagt få madrasser med fiberfyld. Isoleringsevnen, set i forhold til vægt og fylde, er ikke på samme højde som dun. Til gengæld, isolerer fibre ganske udemærket, selv i våd tilstand. Denne evne kan vise sig, at være en fordel, på kajakture.
Prismæssigt, er fibre typisk væsentligt billigere.

For begge typer gælder det, at vægt og pakkestørrelse, er særdeles attraktiv! Et godt underlag, fylder ikke ret meget mere, end et rugbrød...




Prima Core 9.0

-Er en kompakt luftmadras med tværgående luftkanaler. Kanalerne er isoleret med PrimaLoft fibre, som er fastgjort til overfladen inde i kanalerne.
Du kender måske PrimaLoft fra en række andre sammenhænge, som fx fyld i jakker. Materialet markedsføres på, at være et af de bedste alternativer til dun og sammenhængen mellem vægt og fylde, er ret tæt på værdierne for dun.

Tekniske specifikationer

Stof:                            30D ripstop nylon, 100% nylon
Størrelse:                    195 x 60 x 9 cm
Fyld:                            PrimaLoft® Infinity
Størrelse (pakket):      31 x 9 cm
Vægt:                          780 g



                                                                                   
                                                                   
           

Konceptet for oppustning, er det samme som de gode gamle røde og blå  luftmadrasser, som mange måske kan huske fra barndommen. - Enten med en pumpe, eller med munden...



Prima Core er som sagt ikke så sårbar overfor fugt, men bruges madrassen i ydersæsonerne, vil jeg anbefale, at bruge en pumpe, eller pumpepose, for ikke at overføre fugten fra ens ånde, til madrassen.
Tør luft isolerer trods alt bedre end fugtig.



Jeg har testet underlaget i telt, hjemme i haven hen over en weekend og jeg kan allerede nu afsløre, at dette underlag er min absolutte favorit!!
-Komforten er i top, vægten er lav og pakkestørrelsen er optimal...
De fremtidige ture i kajakken, med fuld oppakning, vil afsløre om kvaliteten er ligeså god.


Sammenfatning


Der er fordele og ulemper ved alle typer af liggeunderlag og hvad der er rigtigt for mig, er ikke nødvendigvis det rigtige for dig.

- Skumunderlag er total No Go for mig.

- Selvoppustelige underlag er nemme, at have med at gøre. Man skal jo blot åbne ventilen... Tilgengæld fylder de en del, hvis man som jeg prioriterer komforten. 
Du kan risikere en punktering, eller anden skade, som kan ødelægge nattesøvnen. Det kan dog lade sig gøre, at lappe dem, selv i felten.
Jeg kan godt lide Taiga'ens udtryk, -den virker til, at være i en god kvalitet og overfladen er rigtig lækker, at røre ved. De kommende tests, vil give underlaget en plads på min rangliste.

- Isolerede luftmadrasser og navnligt dem som er så tykke, som Prima Core 9.0, er helt i top, hvad angår komfort. -Slut med ømme skuldre og en radbrækket ryg! Jeg ligger (næsten) ligeså godt, som i min egen seng.
Det kræver lidt arbejde, at få den pustet op, men det er alt besværet værd!!
Risikoen vurderer jeg til, at være den samme. -Uheldet kan være ude.
Ligesom de selvoppustelige, kan det lade sig gøre, at lappe, -også mens man er på tur.

Jeg vil komme nærmere ind på Prima Core underlaget i en decideret anmeldelse/gennemgangsfilm, på et senere tidspunkt.

Nu glæder jeg mig bare til sommerens ture, hvor underlagene for alvor skal i brug...





Ingen kommentarer:

Send en kommentar