tirsdag den 30. oktober 2018

Kanotur med knægten

Tilbage i starten af august, var jeg på kanotur med min yngste søn.
Vi havde egentlig planlagt en kajaktur på fjorden, i vores Hobie Oasis dobbeltkajak, men da vinden ikke var med os (det sker af og til på disse kanter...), besluttede jeg at snuppe en tur på en af vores lokale åer, hvor vi kunne sejle i læ.

Oskar, som knægten hedder, proklamerede at vi skulle sove i hængekøjer, vi skulle have pandekager, slik og hotdogs! - Godt så!

Vi fik hurtigt pakket grejet om til kanotur og blev kort efter læsset af, ved udgangspunktet.




Herefter gik det i stille og roligt tempo ned ad den lille å, mens snakken gik og slagplanen, for eftermiddagen blev lagt.




Oskar fik til opgave, som forreste mand, at spejde efter egnede lejrpladser. Efter ca 10 minutters sejlads, havde han allerede udpeget de første 50-100 stykker, som jeg meget diplomatisk afviste 😂

Vi skulle trods alt også nå, at sejle lidt inden vi gik i land igen...

Da vi omsider havde fuldført den rute, som jeg havde inde i hovedet og Oskar begyndte, at blive lidt utålmodig, gik vi i land for at spejde efter en god lejrplads.

Vi var havnet på et af de steder, hvor jeg tidligere havde overnattet med min datter Mathilde, på en af vores faste forårsture.
Stedet faldt ikke umiddelbart i vores smag og var desuden ikke ideelt, til opsætning af køjerne under "samme tarp". Jeg havde medbragt to forholdsvis store 11 fods køjer, som trods alt kræver lidt albuerum.

Vi sejlede derfor lidt videre ned ad åen og fik heldivis hurtigt øje på en idyllisk lille plet, inde bag noget krat langs med bredden.

Kanoen blev slæbt på land og vi gik straks igang med, at etablere vores lejr.
Oskar fik til opgave, at snitte pløkker, mens jeg opsatte køjerne.


Jeg hængte køjerne således, at vi næsten kunne holde hinanden i hånden og med overlappende tarper.
Vi kunne derfor nemt ligge og snakke sammen og hygge i soveposerne.




Det var varmt og fluerne var mange og ivrige, efter at genere os mest muligt. Et kort øjeblik, var jeg i tvivl om, at dette var det ideelle sted...
Oskar søgte ly inde i hans køje, mens jeg i lettere frustration, fik færdiggjort vores lejr.

Heldigvis stilnede fluernes aktivitet af og det kunne lade sig gøre, at opholde sig udenfor køjerne.
Det var nu tid til, at starte op på et af dagens højdepunkter, nemlig fremstillingen af hotdogs!


De blev nydt med stort velbehag, mens vi nød at temperaturen faldt, i takt med fluernes forsvinden og jeg fik tid til, at nyde en stille og rolig "Rock n' Roll øl"... 👍














Da vi havde sundet os lidt og gået en smule på opdagelse i nærområdet, kastede vi os over dessert fremstillingen. - Pandekager med syltede frugter, friske blåbær og jordbærsyltetøj!




Efter pandekagespisningen skulle der slås mave... Vi sad nu og fortalte hinanden røverhistorier og mange store spørgsmål, blev vendt og drejet... 😄
Det er herligt at være sammen med hele sin familie, men det er guld værd, at have sine børn på tomandshånd, i situationer som denne. Det giver en helt speciel samhørighed.

Jeg havde fået en ny kaffekværn i fødselsdagsgave, som jeg havde medbragt. Aftenskaffen fik derfor et ekstra nyk op ad, med friskkværnet sort guld...



Det var efterhånden ved, at være tid til, at krybe til køjs (i bogstaveligste forstand... )
Oskar glædede sig også til, at kravle i hans nye sovepose. Vi lå nu hver især og fik et skud moderne teknologi. Jeg med min mobil og Oskar med hans tablet. Han havde trods alt gjort det godt idag og havde fortjent lidt "tech-time".




Det blev morgen. Vi havde begge sovet som sten hele natten. Oskar var stadig i drømmeland og jeg gik derfor igang med morgenmaden.
Jeg havde på en tur til Tyskland, købt en sjov pakke med brasede kartofler, æg og bacon. Den skulle nu prøves!
Oskar vågnede til duften af bacon (æblet falder ikke langt fra stammen) og var klar til morgenmad.
Retten smagt overraskende godt og kan klart anbefales, hvis man skulle falde over den.





Morgenhygge i den midtjyske jungle...





Efter morgenmaden, blev lejren pakket sammen og alle spor slettet. Vi sejlede stille og roligt ned ad åen, mens vi ivrigt spejdede efter dyr og andre seværdigheder.

Inden længe nåede vi vores opsamlingspunkt, hvor vi gik i land og ventede på Mor.




Et døgns tid var gået, hvilket efter min erfaring, er en passende tid, at starte ud på, når børnene ikke er så gamle. Turen skulle jo gerne være en succes, på alle leder og kanter. Bliver turen for lang og ikke så børnevenlig, er lysten til at komme med en anden gang, nok ikke så stor.

Denne tur var en stor succes og Oskar er sulten efter nye eventyr!




Jeg filmede en smule og Google har hjulpet med, at kreere denne lille kortfilm.

Når jeg får tiden til det, kommer der nok en lidt længere udgave. 😉

onsdag den 27. juni 2018

Den store køjegennemgang - del 3 // Amok Draumr 3.0 & Hennessy Deep Jungle XL

Get ready to rumble!

Hennessy Deep Jungle XL vs AMOK Draumr 3.0

Jeg har endnu engang fornøjelsen af, at præsentere to lækre hængekøjer. De er vidt forskellige, i både  udseende og brug.
Begge er "high end" køjer og er altså, ikke til folk på et snævert budget.

Du kan finde de to forgående indlæg i serien, hvor jeg tidligere har kigget på DD Frontline, Ticket to the Moon, Hennessy Explorer modellerne, Warbonnet Blackbird XLC og Dutchware Chameleon her:
Del 1
Del 2

AMOK Draumr 3.0

Norske Amok Equipment har været så flinke, at sende et komplet sæt af deres flagskibs model,  Draumr 3.0 til mig. Her kommer min vurdering efter 3 måneders brug/test.
Sættet består af køje, tilhørende tarp, samt en oppustelig letvægtsmadras.


Køjen ankom midt i marts og blev straks hængt op hjemme i haven, så nysgerrigheden kunne blive stillet!

Første indtryk: -Wauw!! Sindsygt lækkert lavet! Total spacy! Den ligner noget fra Starwars!


  

Amok Draumr er en 90 graders køje, forstået på den måde, at man hænger på den modsatte diagonal af træerne. Dette giver selvsagt nogle balance og struktur udfordringer, at forholde sig til.
Amok har valgt at tilføje den nødvendige struktur med en luftmadras, med langsgående kanaler.
Madrassen holder køjen udspændt og giver komfort og varme til personen i køjen.
Den udleverede madras er en letvægtsmodel fra EXPED kaldet UL LW, som står for "ultralight, long/wide".
Amok har sidenhen lanceret en model i eget navn, kaldet "Fjøl" som er norønsk for "brædt".

For at holde balancen i køjen, er det vigtigt at placere bagdelen på balancepunktet, således at man ikke tipper for- eller bagover. Med lidt øvelse finder man forholdsvist hurtigt ud af dette.



Selve køjen er spækket med smarte detaljer og brugervenlige løsninger, så selvom køjen umiddelbart ser meget avanceret ud og leder tankerne hen på noget fra en Starwars film, er den faktisk rimelig nem, at have med at gøre.
Inde i køjen er der fx to store netlommer, hvor man kan opbevare en bog, tablet, mobiltelefon eller lignende. Selv en smart kopholder er der fundet plads til!

De mange justeringsstropper giver gode muligheder for fastgørelse af fx lygter og små højtalere.
Myggenettet er ganske smart gemt af vejen, i den trekantede lomme øverst til højre.


Noget af det der især skiller køjen ud fra konkurrenterne, er muligheden for at ændre køjen fra soveposition, til siddeposition! - Man får altså oven i hatten en vaskeægte "vildmarkslænestol"!
Derudover er køjen en af de få på markedet hvor det rent faktisk kan lade sig gøre, at sove på maven.
Den påkrævede madras giver et næsten fuldstændigt fladt leje, når køjen er sat i "sleep mode".

For at undslippe blodtørstige insekter, er Draumr forsynet med et smart integreret myggenet, som nemt kan monteres, hvis påkrævet.

En kold forårsnat i skoven, med tarp og myggenet monteret.



Selve ophængningen af køjen, er ren "plug and play". Systemet består af stropper og spænder, samt farvekodede karabinere. Grøn til højre side og rød til venstre.
Dette er et system, som alle kan finde ud af og skulle man komme i tvivl, er der i pakkeposen (som i øvrigt er fastgjort til køjen, så man ikke mister den) en lille lomme, som indeholder en udførlig brugsanvisning.

Pakkeposerne til både køje og tarp, fastgjort, så man altid ved hvor de er. -Smart!


Den medfølgende tarp er lavet efter samme nemme princip og kræver ingen specielle evner i forhold til knob og knuder. Alt er simpelt og nemt at justere!


Linelocks gør det nemt, at justere tarpen.

Ingen roser uden torne

Det er selvfølgelig ikke alt som er problemfrit og nemt ved Amok Draumr og jeg vil her forsøge at komme med mine synspunkter og erfaringer.

  • Højdebegrænsning: Køjen har en naturlig begrænsning, med hensyn til højden på den person som skal ligge i den. Årsagen er madrassen som skal give den nødvendige struktur. Der er en række standardmål, som de forskellige producenter holder sig til. Dvs, at man i Amok Draumr 3.0 ikke skal være meget højere end 180 cm, for at kunne ligge behageligt. Amoks egen vurdering hedder 190 cm, hvilket jeg absolut ikke er enig i! Til alt held, er Amok i skrivende stund ved at teste en XL udgave af Draumr køjen, som forventes at komme på markedet til sæsonen 2019. Der er altså håb forude for de høje personer, som gerne vil have en Draumr. 
  • Myggenettet: Udformningen gør, at man ikke har mange millimeter at gøre med, før ens hoved rører ved nettet og dermed kommer til at udgøre et festmåltid for de blodtørstige bæster! Ligeledes kommer evt velcro fra soveposen nemt i kontakt med nettet, hvilket ikke er så god en kombination.
  • Ind og udstigning: kan for nogen, være vanskeligt. Man skal som sagt finde balancepunktet, for ikke at tippe den ene eller den anden vej. Man kan ved at sætte køjen i "lænestols gear", flytte tyngdepunktet længere fremad. Dette gør processen med at komme ind og ud noget nemmere. Det kan dog være irriterende, at skulle huske dette, hvis man skal op om natten... Man kan altså ikke så nemt, som i en traditionel hængekøje, bare lige svinge benene ud over siden og rejse sig. Min datter Mathilde fandt køjen alt for besværlig, at komme ind og ud af. Desuden døjede hun med, at glide ned i fodenden af køjen og kom derfor til, at ligge i en alt for stejl vinkel. Processen med at komme ned i sin sovepose, mens man ligger i køjen, kan også være udfordrende! Soveposestof har det jo med, at være glat og man glider derfor nemt ned i fodenden undervejs.
  • Liggeunderlag: Man er selvsagt afhængig af en egnet madras for, at køjen kan bruges. Hvis uheldet skulle være ude og madrassen punkterer eller får en anden defekt, er man altså nødt til at reparere/udskifte madrassen, før køjen igen kan bruges. Jeg har oplevet, at vågne med ondt i ryggen og følt at jeg lå bukket bagover. Årsagen hertil har været manglende luft i madrassen. Luft har det med at udvide sig i varmen og det er derfor en god idé, at sikre sig at der er tilstrækkeligt med luft i, når man er klar til at krybe til køjs. I takt med nattens temperaturfald, kan luften i madrassen trække sig sammen og vil  dermed ikke længere give den nødvendige støtte. Dette er selvfølgelig udelukkende baseret på mine erfaringer og er ikke nødvendigvis gældende for alle andre...
  • Støj: Kombinationen af køjens materiale og den udleverede madras er ikke god! Stoffet knirker og brager i vildskab, bare man rører det mindste på sig og kan være til stor gene. Efter sigende skulle Amoks egen madras, være knap så støjende. Et godt råd til at komme støjen til livs er, at pakke madrassen ind i fx et tyndt lagen eller lignende. Hermed forsvinder al støj og naturen kan uforstyrret nydes. Ulempen er selvfølgelig, at man får lidt mere at slæbe på.
  • Beskyttelse mod vind og vejr: Amoks egen tarp, kan hvis den opsættes lavt og tæt nok på køjen yde tilstrækkelig beskyttelse under de fleste forhold. Der levnes dog ikke meget plads til lejrliv og evt ekstra oppakning, under dage med vedvarende regn. Hvis regn og blæst står ind fra siden, kan man virke noget sårbar. Med andre ord ville det være rart med muligheden for, at vælge en større tarp, evt med døre.
  • Kondens: Jeg har under mine tidlige testture i foråret oplevet, at have store kondensproblemer ovenpå madrassen. Det udleverede underlag skulle kunne gå ned til minus 4 graders frost. Temperaturene på disse ture var kun lige nede i nærheden af frysepunktet og jeg havde derfor ingen problemer med, at holde varmen. Kondensproblemer kan variere meget fra person til person. Nogen har aldrig oplevet det, mens andre nærmest er ved at svømme væk... Jeg oplevede, at vågne med en våd sovepose og nærmest blank vand i mellem kanalerne på madrassen. Dette er selvfølgelig ikke særligt sjovt og kan i værste fald være afgørende for turens videre forløb. Det skal siges, at luften var forholdsvis fugtig, på de tidlige forårsture og dette har helt sikkert haft betydning i en eller anden grad. Problemet aftog efterhånden som sommervejret tog over. Nu er det "kun" svedproblemer jeg døjer med, idet hverken køjens og liggeunderlagets materiale, er særlig åndbart. Hvis man derfor er typen, som døjer med kondensproblemer, eller har nemt til at svede, er dette måske ikke den rette køje.

Vægt og fylde:

Amok Draumr er ikke nogen letvægter og vejer 1340 gram. Tarpen vejer 596 gram. Den er derfor ikke det oplagte valg for gramjægeren eller backpacker folket.
Til gengæld er alt lavet i absolut top kvalitet. og er meget holdbart og slidstærkt.
Tager man de nødvendige forholdsregler, har man køje i mange år.
Wauw faktoren er meget stor!


Min mening

Overordnet set, er jeg meget imponeret af den norske køje. Den er som tidligere nævnt, utrolig godt lavet og er en fryd for øjet.
Den er fuld af smarte detaljer og funktioner og byder på udsyn i særklasse! Desuden er køjen anderledes og skiller sig i den grad ud fra resten af feltet. Hvilket jeg sætter stor pris på.
Prismæssigt skiller den sig også lidt ud, da vi her er i den dyre ende.
Køje + tarp + underlag (det billigste) løber i skrivende stund op i 3500 kr
For mange køje-nørder vil den nok stadig være højt på ønskelisten, især fordi den efter min mening, også går under "Gadget kategorien". -Det er legetøj for store drenge...


Panoramaudsigt!!


Jeg døjer ind i mellem med slidgigt i min skulder, hvilket kan give udfordringer i en almindelig hængekøje, da der altid vil være et skulderpres i en aller anden udstrækning. Dette problem har man ikke i Amok Draumr! Der er rigeligt plads til store armbevægelser, så alene derfor, har Amok Draumr en stor plads i mit hjerte. 
Jeg har efterhånden lært Draumr godt at kende og har fået tilegnet mig en masse fiduser til, at håndtere køjen. Det er derfor nu kun mine forbehold overfor brug af liggeunderlag, som stadig ikke passer mig så godt.
Jeg elsker enkeltheden i traditionelle hængekøjer og den uovertrufne komfort en god dun underquilt giver, så derfor vil Amok'en ikke være mit førstevalg på ture i de kolde måneder.

Som "sommerkøje" på kano/kajakture, vil den være et oplagt valg. Forstil dig, at hænge mellem to store bøgetræer, få meter fra vandkanten mens du sidder med en kølig pilsner og en fiskestang i hånden... Det lyder da ikke så tosset!

På en skala fra 0-5 vil jeg efter knap 3 måneders tilvænning, egentlig kun give Amok Draumr 3 stjerner, fordi:

  1. Tarpen er for lille
  2. Den ER bare mere vanskelig at komme ind og ud af, end traditionelle køjer. -Jeg synes den er lidt omstændig.
Da den er mega charmerende, anderledes og byder på verdens bedste "vildmarkslænestol" og selvfølgelig har indbygget ølholder!!, kan jeg dog strække mig til en ekstra stjerne.

Amok Draumr 3.0 får altså 4 ud af 6 stjerner herfra.


💥💥💥💥💢💢


Hennessy Deep Jungle XL

Jeg har gennem flere år været stor fan af canadiske Hennessy's køjer. De er simple, utrolig godt lavede og sælges komplette, klar til brug - flere af dem til priser, i et leje hvor de fleste kan være med. Komforten er desuden helt i top.
Du kan læse 1. del af min køjegennemgang, hvor jeg dengang kiggede nærmere på de prisbilligere Explorer modeller og fortalte lidt om Hennessy Hammock's historie. HER

Jeg fik her i foråret 2018 tilbudt, at teste en af Hennessy's absolutte topmodeller, nemlig den der hedder "Deep Jungle XL" og kunne ikke sige nej! Køjen er en af de dyreste modeller firmaet laver, men samtidig også lavet af de ypperste materialer.

Deep Jungle XL


Hennessy sendte en pakke, som udover køjen og den medfølgende standardtarp også indeholdte en større asymetrisk "Hex tarp" i silnylon, et sæt snakeskins, en XL netlomme til at montere inde i køjen, samt et eksemplar af Hennessy's isoleringsunderlag "Radiant Double Bubble Pad XL".

Køjen

Selve køjen er den store udgave af firmaets letvægts "Junglekøjer". Den kan altså bruges af folk på helt op til 213 cm højde!
Vægtgrænsen hedder på denne model 136 kg.
Ordet "Jungle" betyder at køjen er med 2 lag stof, som tjener flere formål. For det første betyder de to lag, at myg og andre blodtørstige gespenster, ikke kan bide/stikke igennem materialet og dermed ødelægge nattesøvnen eller overføre evt smitte. Dette er ikke så aktuelt på vores breddegrader, da temperaturerne sjældent tillader, at sove uden isolering under sig! Men for brugere som netop overnatter i tropiske miljøer og jungler og dermed ikke har brug for underlag eller underquilts, er dette en velkommen funktion.
Dernæst giver køjen mulighed for, at placere et liggeunderlag mellem de to lag stof, hvilket er med til at fastholde det på den optimale position.
Den udleverede Bubble pad, kan endda klikkes fast og fikseres mellem de to lag ved hjælp af små plastkroge og ringe.
Hennessy Hammocks var nogen af de første til, at lave en "camping køje" med integreret myggenet, ridgeline og et "all in one" system. Desuden er det karakteristiske asymetriske snit på køjen, ganske unikt, idet denne løsning er patenteret.
Man ligger, som i de fleste andre hængekøjer diagonalt på længderetningen. Asymetrien, samt de integrerede elastik tieouts, gør at man kommer til at ligge forholdsvist fladt. 


Tieouts. -Læg i øvrigt mærke til det tydelige dyneema ripstopmønster i stoffet.



Ophængningssystemet består i al sin enkelthed af to stykker Spectra/Dyneema reb på lidt over 3 m, samt to webbing stropper til at beskytte træerne. Man binder således rebene fast til stropperne på træerne. Hennessy anbefale en form for 8-tals knude, som efter min mening er lidt for omstændig. Istedet kan man bruge andre knob og knuder som fx et flagknob med slip. Alternativt kan man udskifte ophængningssystemet med whoopie slings, eller stropper med spænder. Se et eksempel HER
Hennessy har i gennem alle årene stædigt holdt ved denne form for ophængning af deres køjer og argumenterer med begreber som enkelthed og slidstyrke.

Stoffet er et kapitel for sig selv. Hennessy har valgt at bruge en letvægts, højstyrke nylon med tydeligt ripstop mønster i Dyneema fibre. Disse fibre kendes fra fx Whoopie slings eller sejlsportsreb og er utroligt stærke!
På trods af den store slidstyrke, er stoffet dejligt blødt og komfortabelt og i en helt anden liga end mine andre køjer.
Det tynde og bløde stof øger komforten, men mindsker vægten.

Tarp til at beskytte mod vind og vejr følger med, uden ekstra omkostninger. Den medfølgende tarp er en vaskeægte letvægter. Den er asymetrisk for at følge køjens konturer og dække kun lige akurat køjen. Hvis den opsættes korrekt kan den dog sagtens holde dig tør, selv i voldsomme regnbyger. Tarpen kan klikkes fast på selve køjens ophængningsreb, hvis det skal være rigtig nemt, eller bindes direkte på træerne.
Hvis man ønsker større overdækning, kan man på de fleste af Hennessy's modeller frit opgradere til en større Hex tarp. I nogle tilfælde er der dog en beskeden merpris.
Jeg fik som tidligere nævnt også tilsendt den asymetriske silnylon udgave af Hennessy's Hex tarps.
Denne model er som navnet antyder, også skåret asymetrisk, for at barbere yderligere af vægten. Den har dog et dobbelt så stort areal, som standard tarpen.

Asym Hex Fly, Silnylon

Data: 
Køjen vejer 1102 gram og standard tarpen vejer 318 gram

Den lidt større Silnylon Hex tarp vejer 490 gram.

Ekstra tilbehør: 
Jeg modtog som tidligere nævnt også et sæt "Snake skins", som er to aflange hylstre som monteres på køjens ophængningssystem og kan fungere som en alternativ pakkepose. Man kan så lynhurtigt trække hylstrene over køjen, når den skal pakkes sammen, eller trække dem fra hinanden, når køjen skal ophænges. Ganske smart og effektivt.

Snake skins
Et ekstra stort opbevaringsnet, til montering inde i køjen, blev også sendt til mig. Dette er en genial løsning til opbevaring af alt fra dit tøj, pakkeposer, huer, vanter, eller sågar din sovepose når denne ikke bruges.
Nettet klikkes fast i en af plastøjerne, som sidder i hver ende af køjen og gøres fast ved hjælp af velcro på ridgelinen. Der er en relativ stor åbning i nettet, som gør det nemt at nå sine stumper.

XL opbevaringsnet

Isolering: Hennessy har designet et isoleringsunderlag kaldet "Double Bubble Pad XL". Dette er til brug i netop køjer med to lag stof og kan ifølge Hennessy bruges ned til 5 grader celcius, hvis man samtidig bruger en god sovepose.
Jeg har ikke prøvet underlaget under sådanne forhold, men har erfaring med et lignende "gør det selv"produkt.
Alubelægningen reflektere størstedelen af kropsvarmen og kan hurtigt mærkes. Som med alt anden form for isolering, er det meget forskelligt fra person til person, hvor følsom man er.
For mit vedkommende, i danske forhold, er aluunderlaget ikke nok alene. Enten er det for koldt, eller også dannes der for meget kondens. 
Jeg har tidligere suppleret med et selvoppusteligt liggeunderlag, inden jeg konverterede til underquilts.
Alu underlag øger risikoen for kondensproblemer betragteligt. Nogen mærker aldrig noget til det, mens andre generes en del.
Som en prisbillig starterløsning, til den som gerne vil billigt igang med hængekøjer, kan Double Bubble Pad, være en fin start.


Deep Jungle XL med Asym Silnylon Hex tarp og Fimbul Twister dun underquilt

Min mening

Jeg har altid haft en hvis svaghed for Hennessy køjer og denne model har bestemt ikke svigtet mig!
Jeg føler i stor grad, at den er en opgradering af min Explorer og sågar mine andre køjer også!
Principperne i en Hennessy køje, er de samme uanset hvilken model og størrelse man vælger. Det er i grove træk stoffet, lynlåsene og ophængningsrebet, som gør forskellen.
Enkeltheden, slidstyrken og ikke mindst komforten, er afgørende faktorer for mig.
Jeg elsker, at man nemt, kan lyne myggenettet op om morgenen og bare vippe det op over ridgeline'n, uden at skulle afmontere tieouts, eller hive pløkker op! Der er rigeligt plads til, at kravle om bord og man skal ikke beside særlige balanceegenskaber... 

Stoffet i Deep Jungle modellerne, er sindsygt lækkert! Det oser af kvalitet, både i udseende og følelse.
Det at stoffet er blødt og let, øger komforten væsentligt. Det er en køje som virkelig er svær, at komme ud af!

Mht looket, vil det altid være en smagssag. Er man typen der er meget fokuseret på, at alt skal være grønt eller camouflage farvet. Vil man måske ikke bryde sig om det udprægede hvide mønster. - Jeg synes dog, at det er mega cool og ser meget eksklusivt ud.

Det eneste jeg ikke er så glad for ved denne og andre af Hennessy's køjer, er ophængningssystemet. Det virker ærlig talt lidt for "old school", idag hvor markedet er fuld at smarte og meget nemmere løsninger.

Man må dog medgive, at det er en solid og lavpraktisk metode, som samtidig er meget skånsom overfor træerne. De medfølgende "tree straps", er nemlig temmelig brede. Med lidt øvelse, kan man da også ophænge sin køje ganske hurtigt.
Hennessy burde i stil med andre producenter, give folk muligheden for at tilvælge forskellige løsninger, alt efter personlige præferencer.



Prisen ligger på denne model, helt i toppen af Hennessy's prisleje.
Normalprisen på køjen, incl. standardtarp, snakeskins, regnvandsopsamlere til tarpen og treestraps er 2228 kr incl forsendelse til Danmark.
Hennessy kører året rundt med forskellige kampagner og først på året plejer Deep Jungle modellerne, at være på tilbud!

Den medfølgende standard tarp, er efter min mening alt for lille. Jeg er ikke fanatisk med vægt og fylde og slæber derfor gerne en lidt større tarp med, for til gengæld at få meget større albuerum.
Jeg vil derfor klart anbefale, at trykke på "Customize" knappen, hvis man bestiller på Hennessy's hjemmeside og opgradere til en større tarp, efter ens eget valg.
Man kan fx vælge en af de store Hex tarps i enten polyester eller det noget lettere silnylon.

Opbevaringsnettet er ekstra tilbehør, men bestemt værd at overveje. Det kan rumme store mængde grej, som så er nemt tilgængeligt. Jeg er meget begejstret for det.

Vurdering

Hvis jeg skal give Deep Jungle XL køjen karaktere, vil den få topplacering alene for den sublime komfort og det eksklusive look!
Det efterhånden pensionsklare ophængningssystem trækker lidt ned og Hennessy bør seriøst overveje, at følge trop med hensyn til flere valgmuligheder til kunderne.

Samlet set er den et rigtig godt køb og har en lækker komfort. Vi ender derfor på 5 ud af 6 stjerner!

💥💥💥💥💥💢


Konklusion

At komme ind og ud af en køje som Deep Jungle XL, er væsentligt nemmere end i den norske Amok Draumr og man er ikke afhængig af et liggeunderlag for, at kunne bruge køjen. -En punktering kan hurtigt sætte en stopper for festlighederne...

Hvorvidt komforten er bedre i den ene frem for den anden, vil altid være en smagssag. Jeg ligger fint i Amok'en, men foretrækker langt hen ad vejen traditionelle køjer. Jeg tror det er det simple og måske lidt mere autentiske, som tiltaler mig. Jeg er som tidligere nævnt også vild med komforten fra en lækker dun underquilt, hvilket ikke er kompatibel med Draumr.
Amok Draumr stiller efter min mening, lidt større krav til brugeren, hvad angår balance, størrelse og justeringer.
Jeg er dog helt vild med Amoks koncept og sætter stor pris på deres innovation!

Var jeg tvunget til kun at vælge en af de to køjer, blev det derfor en kneben sejr til Hennessy Deep Jungle XL.

Afsluttende bemærkning

Du kan se 4. del af min køjegennemgang her: Den store køjegennemgang del 4

Som supplement til denne gennemgang, kommer der senere et par videoer på min YouTube kanal, hvor jeg vil vise tips, tricks og forskellige features fra de to køjer. - Så husk at abonnere på kanalen, så du er sikker på, at få notifikationer herom. 😉

  Fimbul Outdoors - YouTube



onsdag den 16. maj 2018

Far & Datter på kanotur

Påsken 2018

Traditionen tro, begyndte min datter Mathilde og jeg i starten af marts, at planlægge vores efterhånden årlige påsketur.

Vi har tidligere været i dobbeltkajak på to af vores lokale åer, men i år ville vi udnytte vores gode gamle kano og endda udvide turen til to overnatninger.


Vi besluttede os endnu engang for, at snuppe en tur på den meget lille, men smukke å - Jordbro å.

Vi planlagde måltider, overnatningsform, aktiviteter og mulige lejrpladser og fik købt ind til formålet. Mathilde fik som sædvanligt, det afgørende ord med hensyn til menuen... mere om det senere. 

Vi besluttede os for også, at overnatte i hængekøjer denne gang, men som en ekstra sjov bonus skulle vi afprøve en for os begge, ny og spændende køje.
Norske Amok Equipment, havde sendt deres flagskibsmodel "Draumr 3.0" til mig, med henblik på en gennemgang og anmeldelse af denne. -Tak for dette!
Desuden medbragte vi min Warbonnet Blackbird XLC køje og planen var, at vi ville bytte køjer undervejs.
Jeg ville derfor få Mathildes mening om den norske køje, som jeg vil kunne bruge i min anmeldelse og dermed et bedre sammenligningsgrundlag.

Afgang

Vi fik kanoen pakket og gled stille og roligt med strømmen, ud i "vildmarken".





Efter nogle timer, med snak, hygge og masser af hårnålesving, besluttede vi os for at gøre holdt og få etableret en lejrplads.

Vi fik tømt kanoen, bugseret den op på land og derefter slæbt al vores habengut op til det udvalgte sted.

Jeg gav Mathilde en kort instruktion i, at lave en "fire reflector" og hun påbegyndte derefter, at indsamle egnet materiale hertil, samt at bygge den. (En fire reflector, har til formål, at reflektere strålevarmen fra et bål, for bedre varmeudnyttelse)


Jeg selv gik i gang med, at hænge køjerne op. En opgave, der på grund af terrænets beskaffenhed og det faktum, at Amok køjen vender på den modsatte led, ikke var helt så nemt, som først antaget...
Det lykkedes dog, efter lang tids eksperimenteren, at lave et setup, som gjorde, at vi kunne hænge relativt tæt, uden fare for liv og lemmer.

Da Mathilde havde fået styr på vores lille bålplads, ristede hun et par boller på vores medbragte grillrist og lavede et par sandwiches til os. - Det var tiltrængt!



Resten af eftermiddagen gik med, at få samlet brænde og sat en tarp op, som vi kunne sidde under, samt at lave et treben til vores gryder.
Tiden fløj afsted, mens vi hyggede os og inden vi fik set os om, skulle vi til at forberede aftensmaden.

Mathilde havde bestemt, at vi skulle bage pizzaer i vores støbejerns "Dutch Oven". -Et glimrende valg!
Den medbragte dej blev delt i to og gryden blev foret. Første pizza var med tomat, ost, rød peber, bacon og spegepølse. Den anden skulle være en salat pizza, med kebab. -Katastrofe!! Jeg havde glemt, at tage kebaben op af fryseren og vi måtte derfor improvisere.
Heldigvis havde vi rigeligt med bacon, så vi led ingen nød...



Med maverne fulde af den mest vidunderlige vildmarks-pizza, sad vi nu og nød varmen fra bålet, mens mørket faldt på.








Da vi igen havde plads til nye kulinariske oplevelser, gik vi igang med, at lave bålstegte bananer.
Vi skar bananerne op på langs, stoppede dem med brun farin, M&M's og gav dem et skvæt mørk rom og pakkede dem ind i staniol.
Resultatet, så ikke så appetitligt ud, men smagt himmelsk!!















Da vi efterhånden var mætte, både af god mad, oplevelser og hygge besluttede vi, at krybe til køjs.
Mathilde fik æren af, at være den første, som fik en overnatning i Amok køjen.

 











De nærmere detaljer omkring køjen, gemmer jeg til et andet indlæg og I får derfor blot de første indtryk og "overskrifter" her.

Kort om Amok Draumr 3.0

Amok Draumr 3.0 skiller sig væsentligt ud fra de fleste andre hængekøjer på markedet, idet den er konstrueret så man sover på den modsatte diagonal af ophængningen.
Køjen kræver desuden en særlig type luftmadras, med langsgående kanaler, for at give den nødvendige struktur.
En af de særlige fordele ved modellen er, at man ud over at kunne ligge næsten fuldstændig fladt, både på siden, ryggen og maven også kan bruge køjen, som en slags "luksus lænestol".
Den kan nemlig justeres ved både ryg og knæ, så den optimale position nemt kan fås. Desuden er køjen forsynet med diverse lommer og endda en integreret kopholder!
Link til Amok Equipment

Næste morgen

Da det blev morgen, skyndte jeg mig over til Mathilde for, at høre hendes umiddelbare reaktion på den nye køje.
Jeg havde hørt hende rumstere en del rundt i den, i løbet af natten! Den udleverede madras (Exped Synmat UL LW) larmer nemlig HELT VILDT! - Det knirker og brager, hvergang man rører det mindste på sig. Det er egentlig ikke selve madrassen, som larmer, men mere friktionen som opstår i køjens lomme til madrassen. 
Mathilde havde sovet nogenlunde, men havde døjet en del med, at glide ned i fodenden af køjen og dermed forskubbe tyngdepunktet. Hun kom derfor ofte til, at ligge i noget der ligner 30 graders hældning...
Hun var derfor ikke imponeret og så frem til den kommende nat, hvor vi skulle bytte.
Desuden mente hun, at det var noget besværligt, at komme ind og ud af køjen, samt at få sit fodtøj af og på. Vi opdagede, da vi pakkede køjen sammen, at der var opstået kondens på underlaget. Ikke så meget, at det havde givet problemer, men vi var dog nødt til at lufte hele setup'et. Jeg var nu mere end spændt på min kommende nat i "ufo'en"...

Jeg havde på den anden hånd, sovet som en sten i Warbonnet køjen. Eneste problem for mig, var min sovepose. Jeg havde igen valgt, at tage min Defence 4, fra Østrigske Carinthia med og endnu engang oplevde jeg et forholdsvist stort kuldeinfald omkring mine knæ og lår...
Desuden var der store fugt-skjolder langs hele lynlåsen, om morgenen. Jeg har stadig ikke fundet ud af, om det er mig det er galt med, eller om det er posen, men jeg er ikke imponeret! Jeg har en mistanke om at selve posen er "for" tæt og at kondens opstår langs lynlåsen, da det er her varm og kold luft mødes.

Dag 2

Morgenmaden bestod af pandekager med friske blåbær, kaffe og juice!















Vi tog os god tid, hvilket var dejligt at kunne tillade sig.
Midt i nedpakningen af lejren, begyndte det selvfølgelig at regne! Vi måtte derfor sætte tempoet op, for at undgå alt for våde køjer.
Da vi havde fået pakket alt vores grej i paktønderne igen og slettet alle spor efter os, gled vi videre ned af den lille å.

Da vi kom ud i civilisationen igen (der hvor åen krydser Viborgvej), gjorde vi holdt for, at vente på bud hjemmefra. Vi fik udleveret den glemte kebab og en pose nybagte pølsehorn, som vi med stor fornøjelse gnaskede i os, siddende i græsset under broen.
Efter frokosten, fortsatte vi vores færd, nu i solskin...














Landskabet havde nu ændret sig til primært enge og marker og var knap så eventyragtigt som den forgående dag.
Jeg havde hjemme fra spottet et muligt sted, hvor vi kunne slå lejr. Da vi kom til stedet, blev jeg dog noget overrasket da der nu kun var tre-fire træer tilbage, af det der engang havde været skov :-(

Vi besluttede derfor, at sejle lidt videre til et sted, hvor jeg viste, at der plejede at være et lille skovstykke, helt ned til åen.
-Heldet var med os, vi fandt et fedt og uforstyrret sted, endda med en rigtig god udsigt!


Vi fik hurtigt etableret lejren. Mathilde tog sig en velfortjent lur i Warbonnet køjen, imens jeg fik etableret et lille bålsted og opsat vores "hygge-tarp".
Da hun var kommet på benene igen, kom vi (lidt sent) i tanke om, at vi havde glemt at bage den jordbærtærte, som vi havde medbragt ingredienser til. - Katastrofe!! Vi måtte straks igang.
Mathilde lavede mørdejen, imens jeg fik forberedt gløderne til Dutch Oven'en.




Vi havde ikke fået lavet et treben til gryden, så den blev blot placeret direkte i gløderne, med en tilsvarende mængde på toppen af låget.
Efter en lille halv times tid, tog vi gryden ud af bålet.
Kagen havde fået lige rigeligt med varme, særligt på den ene side. Dog ikke så meget, at vi ikke kunne spise den. Vi havde medbragt creme fraiche i vores lille køletaske og det fuldendte oplevelsen.



Aftensmaden blev selvsagt udskudt en smule, nu hvor vi havde fået "eftermiddagskaffe" så sent.

Da sulten begyndte at melde sig igen, begyndte jeg at stege kebab, imens Mathilde lavede salat. Vi varmede herefter tortillabrød på panden og fik nu de herligste "Vildmarks kebab'er"!
















Resten af aftenen forløb med hyggesnak ved bålet. Det er en skøn måde, at være sammen på og selv om der ikke altid blev sagt så meget, føler man alligevel en stor samhørighed og nærvær.


Dag 3

Jeg havde på grund af den foregående nats kuldeindfald, i soveposen nu sovet med min "Tropen" sovepose inden i min "Defence 4". Denne kombination kan varmt anbefales! Jeg sov dejligt varmt uden "cold spots".
Jeg havde faktisk sovet rigtig godt, både på ryggen og på siden. Jeg havde overhovedet ikke haft problemer med, at glide ned i footboxen på køjen.
Jeg opdagede dog da jeg var kommet ud af posen, at den var mega våd, særligt på bagsiden! Jeg havde simpelthen genereret en ordentlig portion kondens ovenpå liggeunderlaget! Der lå blank vand imellem kanalerne. Det er godt, at Defence soveposerne er "vandtætte", ellers ville jeg også selv have været gennemblødt.
Lynlåsen på posen, var endnu engang våd hele vejen ned. 

Denne oplevelse, satte lidt af en streg i regningen. Jeg havde sovet godt, men det er ærgeligt, at vågne op til sådan en syndflod og at skulle bruge tid på, at tørre sit grej.
Jeg ser frem til de kommende ture/overnatninger i Amok-køjen, her i foråret, hvor jeg håber at lidt mildere vejr, vil eliminere de kondensproblemer, som jeg oplevede. Køjen er jo sjov og rigtig flot udført og minder mest af alt om et svævende telt!

En mere fyldestgørende gennemgang/test af Amok Draumr, kommer senere på foråret/sommeren, hvor jeg kigger på alle detaljer og kommer med tips og tricks...
Følg med på Fimbuloutdoors' facebookside, hvor jeg linker til kommende indlæg.




Mathilde havde sovet som en sten og var både varm og tør, i hendes setup. 



Hun havde sovet med en "varmedunk," i form af en Nalgene flaske med kogende vand i, som igen var proppet ned i en af mine gamle uldsokker, fra dengang jeg var soldat.
Denne metode er yderst effektiv og vandet var faktisk stadig lunt 10 timer efter... 




Vi lavede havregrød med brun farin og blåbær til morgenmad. og hyggede os med varme drikke, inden nedpakningen.

Køjen er genial til at sidde og nyde en kop kaffe i!


Alt mit våde grej, blev bare proppet ned oven i tønderne, til sidst.

Vi fik klargjort kanoen endnu engang og sejlede nu ned imod det aftalte opsamlingspunkt. 
Efter et par timer på vandet, med fuglekiggeri og natur-nydning, nåede vi turens ende. 


Vi blev herefter samlet op og kørte hjem til et velfortjent bad og en god frokost, sammen med resten af familien.

Hvis du har muligheden for, at gøre noget lignende med dine børn/venner/familie, vil jeg helt klart opfordre til det.
Det er efter vores erfaring den her slags oplevelser, man nyder og husker aller bedst.
Jeg sætter som far stor pris på, at kunne give mine børn oplevelser som disse, særligt i en tid hvor en rigtig stor del af vores hverdag, går med hovedet nede i en eller anden form for skærm og er præget af mere eller mindre overfladiske og ligegyldige forhold...

Mathilde og jeg fik filmet lidt på turen. Resultatet er i skrivende stund, desværre ikke blevet færdig, da tiden ikke har været til det. Redigering er faktisk et kæmpestort arbejde og er særdeles tidskrævende!
Jeg linker selvfølgelig til filmen, så snart den er færdig!

Tak fordi du læste med!