Get ready to rumble!
Hennessy Deep Jungle XL vs AMOK Draumr 3.0
Jeg har endnu engang fornøjelsen af, at præsentere to lækre hængekøjer. De er vidt forskellige, i både udseende og brug.
Begge er "high end" køjer og er altså, ikke til folk på et snævert budget.
Du kan finde de to forgående indlæg i serien, hvor jeg tidligere har kigget på DD Frontline, Ticket to the Moon, Hennessy Explorer modellerne, Warbonnet Blackbird XLC og Dutchware Chameleon her:
Del 1
Del 2
AMOK Draumr 3.0
Norske Amok Equipment har været så flinke, at sende et komplet sæt af deres flagskibs model, Draumr 3.0 til mig. Her kommer min vurdering efter 3 måneders brug/test.
Sættet består af køje, tilhørende tarp, samt en oppustelig letvægtsmadras.
Køjen ankom midt i marts og blev straks hængt op hjemme i haven, så nysgerrigheden kunne blive stillet!
Første indtryk: -Wauw!! Sindsygt lækkert lavet! Total spacy! Den ligner noget fra Starwars!
Amok Draumr er en 90 graders køje, forstået på den måde, at man hænger på den modsatte diagonal af træerne. Dette giver selvsagt nogle balance og struktur udfordringer, at forholde sig til.
Amok har valgt at tilføje den nødvendige struktur med en luftmadras, med langsgående kanaler.
Madrassen holder køjen udspændt og giver komfort og varme til personen i køjen.
Den udleverede madras er en letvægtsmodel fra EXPED kaldet UL LW, som står for "ultralight, long/wide".
Amok har sidenhen lanceret en model i eget navn, kaldet "Fjøl" som er norønsk for "brædt".
For at holde balancen i køjen, er det vigtigt at placere bagdelen på balancepunktet, således at man ikke tipper for- eller bagover. Med lidt øvelse finder man forholdsvist hurtigt ud af dette.
Selve køjen er spækket med smarte detaljer og brugervenlige løsninger, så selvom køjen umiddelbart ser meget avanceret ud og leder tankerne hen på noget fra en Starwars film, er den faktisk rimelig nem, at have med at gøre.
Inde i køjen er der fx to store netlommer, hvor man kan opbevare en bog, tablet, mobiltelefon eller lignende. Selv en smart kopholder er der fundet plads til!
|
De mange justeringsstropper giver gode muligheder for fastgørelse af fx lygter og små højtalere.
Myggenettet er ganske smart gemt af vejen, i den trekantede lomme øverst til højre. |
Noget af det der især skiller køjen ud fra konkurrenterne, er muligheden for at ændre køjen fra soveposition, til siddeposition! - Man får altså oven i hatten en vaskeægte "vildmarkslænestol"!
Derudover er køjen en af de få på markedet hvor det rent faktisk kan lade sig gøre, at sove på maven.
Den påkrævede madras giver et næsten fuldstændigt fladt leje, når køjen er sat i "sleep mode".
For at undslippe blodtørstige insekter, er Draumr forsynet med et smart integreret myggenet, som nemt kan monteres, hvis påkrævet.
|
En kold forårsnat i skoven, med tarp og myggenet monteret. |
Selve ophængningen af køjen, er ren "plug and play". Systemet består af stropper og spænder, samt farvekodede karabinere. Grøn til højre side og rød til venstre.
Dette er et system, som alle kan finde ud af og skulle man komme i tvivl, er der i pakkeposen (som i øvrigt er fastgjort til køjen, så man ikke mister den) en lille lomme, som indeholder en udførlig brugsanvisning.
|
Pakkeposerne til både køje og tarp, fastgjort, så man altid ved hvor de er. -Smart! |
Den medfølgende tarp er lavet efter samme nemme princip og kræver ingen specielle evner i forhold til knob og knuder. Alt er simpelt og nemt at justere!
|
Linelocks gør det nemt, at justere tarpen. |
Ingen roser uden torne
Det er selvfølgelig ikke alt som er problemfrit og nemt ved Amok Draumr og jeg vil her forsøge at komme med mine synspunkter og erfaringer.
- Højdebegrænsning: Køjen har en naturlig begrænsning, med hensyn til højden på den person som skal ligge i den. Årsagen er madrassen som skal give den nødvendige struktur. Der er en række standardmål, som de forskellige producenter holder sig til. Dvs, at man i Amok Draumr 3.0 ikke skal være meget højere end 180 cm, for at kunne ligge behageligt. Amoks egen vurdering hedder 190 cm, hvilket jeg absolut ikke er enig i! Til alt held, er Amok i skrivende stund ved at teste en XL udgave af Draumr køjen, som forventes at komme på markedet til sæsonen 2019. Der er altså håb forude for de høje personer, som gerne vil have en Draumr.
- Myggenettet: Udformningen gør, at man ikke har mange millimeter at gøre med, før ens hoved rører ved nettet og dermed kommer til at udgøre et festmåltid for de blodtørstige bæster! Ligeledes kommer evt velcro fra soveposen nemt i kontakt med nettet, hvilket ikke er så god en kombination.
- Ind og udstigning: kan for nogen, være vanskeligt. Man skal som sagt finde balancepunktet, for ikke at tippe den ene eller den anden vej. Man kan ved at sætte køjen i "lænestols gear", flytte tyngdepunktet længere fremad. Dette gør processen med at komme ind og ud noget nemmere. Det kan dog være irriterende, at skulle huske dette, hvis man skal op om natten... Man kan altså ikke så nemt, som i en traditionel hængekøje, bare lige svinge benene ud over siden og rejse sig. Min datter Mathilde fandt køjen alt for besværlig, at komme ind og ud af. Desuden døjede hun med, at glide ned i fodenden af køjen og kom derfor til, at ligge i en alt for stejl vinkel. Processen med at komme ned i sin sovepose, mens man ligger i køjen, kan også være udfordrende! Soveposestof har det jo med, at være glat og man glider derfor nemt ned i fodenden undervejs.
- Liggeunderlag: Man er selvsagt afhængig af en egnet madras for, at køjen kan bruges. Hvis uheldet skulle være ude og madrassen punkterer eller får en anden defekt, er man altså nødt til at reparere/udskifte madrassen, før køjen igen kan bruges. Jeg har oplevet, at vågne med ondt i ryggen og følt at jeg lå bukket bagover. Årsagen hertil har været manglende luft i madrassen. Luft har det med at udvide sig i varmen og det er derfor en god idé, at sikre sig at der er tilstrækkeligt med luft i, når man er klar til at krybe til køjs. I takt med nattens temperaturfald, kan luften i madrassen trække sig sammen og vil dermed ikke længere give den nødvendige støtte. Dette er selvfølgelig udelukkende baseret på mine erfaringer og er ikke nødvendigvis gældende for alle andre...
- Støj: Kombinationen af køjens materiale og den udleverede madras er ikke god! Stoffet knirker og brager i vildskab, bare man rører det mindste på sig og kan være til stor gene. Efter sigende skulle Amoks egen madras, være knap så støjende. Et godt råd til at komme støjen til livs er, at pakke madrassen ind i fx et tyndt lagen eller lignende. Hermed forsvinder al støj og naturen kan uforstyrret nydes. Ulempen er selvfølgelig, at man får lidt mere at slæbe på.
- Beskyttelse mod vind og vejr: Amoks egen tarp, kan hvis den opsættes lavt og tæt nok på køjen yde tilstrækkelig beskyttelse under de fleste forhold. Der levnes dog ikke meget plads til lejrliv og evt ekstra oppakning, under dage med vedvarende regn. Hvis regn og blæst står ind fra siden, kan man virke noget sårbar. Med andre ord ville det være rart med muligheden for, at vælge en større tarp, evt med døre.
- Kondens: Jeg har under mine tidlige testture i foråret oplevet, at have store kondensproblemer ovenpå madrassen. Det udleverede underlag skulle kunne gå ned til minus 4 graders frost. Temperaturene på disse ture var kun lige nede i nærheden af frysepunktet og jeg havde derfor ingen problemer med, at holde varmen. Kondensproblemer kan variere meget fra person til person. Nogen har aldrig oplevet det, mens andre nærmest er ved at svømme væk... Jeg oplevede, at vågne med en våd sovepose og nærmest blank vand i mellem kanalerne på madrassen. Dette er selvfølgelig ikke særligt sjovt og kan i værste fald være afgørende for turens videre forløb. Det skal siges, at luften var forholdsvis fugtig, på de tidlige forårsture og dette har helt sikkert haft betydning i en eller anden grad. Problemet aftog efterhånden som sommervejret tog over. Nu er det "kun" svedproblemer jeg døjer med, idet hverken køjens og liggeunderlagets materiale, er særlig åndbart. Hvis man derfor er typen, som døjer med kondensproblemer, eller har nemt til at svede, er dette måske ikke den rette køje.
Vægt og fylde:
Amok Draumr er ikke nogen letvægter og vejer 1340 gram. Tarpen vejer 596 gram. Den er derfor ikke det oplagte valg for gramjægeren eller backpacker folket.
Til gengæld er alt lavet i absolut top kvalitet. og er meget holdbart og slidstærkt.
Tager man de nødvendige forholdsregler, har man køje i mange år.
Wauw faktoren er meget stor!
Min mening
Overordnet set, er jeg meget imponeret af den norske køje. Den er som tidligere nævnt, utrolig godt lavet og er en fryd for øjet.
Den er fuld af smarte detaljer og funktioner og byder på udsyn i særklasse! Desuden er køjen anderledes og skiller sig i den grad ud fra resten af feltet. Hvilket jeg sætter stor pris på.
Prismæssigt skiller den sig også lidt ud, da vi her er i den dyre ende.
Køje + tarp + underlag (det billigste) løber i skrivende stund op i 3500 kr
For mange køje-nørder vil den nok stadig være højt på ønskelisten, især fordi den efter min mening, også går under "Gadget kategorien". -Det er legetøj for store drenge...
|
Panoramaudsigt!! |
Jeg døjer ind i mellem med slidgigt i min skulder, hvilket kan give udfordringer i en almindelig hængekøje, da der altid vil være et skulderpres i en aller anden udstrækning. Dette problem har man ikke i Amok Draumr! Der er rigeligt plads til store armbevægelser, så alene derfor, har Amok Draumr en stor plads i mit hjerte.
Jeg har efterhånden lært Draumr godt at kende og har fået tilegnet mig en masse fiduser til, at håndtere køjen. Det er derfor nu kun mine forbehold overfor brug af liggeunderlag, som stadig ikke passer mig så godt.
Jeg elsker enkeltheden i traditionelle hængekøjer og den uovertrufne komfort en god dun underquilt giver, så derfor vil Amok'en ikke være mit førstevalg på ture i de kolde måneder.
Som "sommerkøje" på kano/kajakture, vil den være et oplagt valg. Forstil dig, at hænge mellem to store bøgetræer, få meter fra vandkanten mens du sidder med en kølig pilsner og en fiskestang i hånden... Det lyder da ikke så tosset!
På en skala fra 0-5 vil jeg efter knap 3 måneders tilvænning, egentlig kun give Amok Draumr 3 stjerner, fordi:
- Tarpen er for lille
- Den ER bare mere vanskelig at komme ind og ud af, end traditionelle køjer. -Jeg synes den er lidt omstændig.
Da den er mega charmerende, anderledes og byder på verdens bedste "vildmarkslænestol" og selvfølgelig har indbygget ølholder!!, kan jeg dog strække mig til en ekstra stjerne.
Amok Draumr 3.0 får altså 4 ud af 6 stjerner herfra.
💥💥💥💥💢💢
Hennessy Deep Jungle XL
Jeg har gennem flere år været stor fan af canadiske Hennessy's køjer. De er simple, utrolig godt lavede og sælges komplette, klar til brug - flere af dem til priser, i et leje hvor de fleste kan være med. Komforten er desuden helt i top.
Du kan læse 1. del af min køjegennemgang, hvor jeg dengang kiggede nærmere på de prisbilligere Explorer modeller og fortalte lidt om Hennessy Hammock's historie.
HER
Jeg fik her i foråret 2018 tilbudt, at teste en af Hennessy's absolutte topmodeller, nemlig den der hedder "Deep Jungle XL" og kunne ikke sige nej! Køjen er en af de dyreste modeller firmaet laver, men samtidig også lavet af de ypperste materialer.
|
Deep Jungle XL |
Hennessy sendte en pakke, som udover køjen og den medfølgende standardtarp også indeholdte en større asymetrisk "Hex tarp" i silnylon, et sæt snakeskins, en XL netlomme til at montere inde i køjen, samt et eksemplar af Hennessy's isoleringsunderlag "Radiant Double Bubble Pad XL".
Køjen
Selve køjen er den store udgave af firmaets letvægts "Junglekøjer". Den kan altså bruges af folk på helt op til 213 cm højde!
Vægtgrænsen hedder på denne model 136 kg.
Ordet "Jungle" betyder at køjen er med 2 lag stof, som tjener flere formål. For det første betyder de to lag, at myg og andre blodtørstige gespenster, ikke kan bide/stikke igennem materialet og dermed ødelægge nattesøvnen eller overføre evt smitte. Dette er ikke så aktuelt på vores breddegrader, da temperaturerne sjældent tillader, at sove uden isolering under sig! Men for brugere som netop overnatter i tropiske miljøer og jungler og dermed ikke har brug for underlag eller underquilts, er dette en velkommen funktion.
Dernæst giver køjen mulighed for, at placere et liggeunderlag mellem de to lag stof, hvilket er med til at fastholde det på den optimale position.
Den udleverede Bubble pad, kan endda klikkes fast og fikseres mellem de to lag ved hjælp af små plastkroge og ringe.
Hennessy Hammocks var nogen af de første til, at lave en "camping køje" med integreret myggenet, ridgeline og et "all in one" system. Desuden er det karakteristiske asymetriske snit på køjen, ganske unikt, idet denne løsning er patenteret.
Man ligger, som i de fleste andre hængekøjer diagonalt på længderetningen. Asymetrien, samt de integrerede elastik tieouts, gør at man kommer til at ligge forholdsvist fladt.
|
Tieouts. -Læg i øvrigt mærke til det tydelige dyneema ripstopmønster i stoffet. |
Ophængningssystemet består i al sin enkelthed af to stykker Spectra/Dyneema reb på lidt over 3 m, samt to webbing stropper til at beskytte træerne. Man binder således rebene fast til stropperne på træerne. Hennessy anbefale en form for 8-tals knude, som efter min mening er lidt for omstændig. Istedet kan man bruge andre knob og knuder som fx et flagknob med slip. Alternativt kan man udskifte ophængningssystemet med whoopie slings, eller stropper med spænder. Se et eksempel
HER
Hennessy har i gennem alle årene stædigt holdt ved denne form for ophængning af deres køjer og argumenterer med begreber som enkelthed og slidstyrke.
Stoffet er et kapitel for sig selv. Hennessy har valgt at bruge en letvægts, højstyrke nylon med tydeligt ripstop mønster i Dyneema fibre. Disse fibre kendes fra fx Whoopie slings eller sejlsportsreb og er utroligt stærke!
På trods af den store slidstyrke, er stoffet dejligt blødt og komfortabelt og i en helt anden liga end mine andre køjer.
Det tynde og bløde stof øger komforten, men mindsker vægten.
Tarp til at beskytte mod vind og vejr følger med, uden ekstra omkostninger. Den medfølgende tarp er en vaskeægte letvægter. Den er asymetrisk for at følge køjens konturer og dække kun lige akurat køjen. Hvis den opsættes korrekt kan den dog sagtens holde dig tør, selv i voldsomme regnbyger. Tarpen kan klikkes fast på selve køjens ophængningsreb, hvis det skal være rigtig nemt, eller bindes direkte på træerne.
Hvis man ønsker større overdækning, kan man på de fleste af Hennessy's modeller frit opgradere til en større Hex tarp. I nogle tilfælde er der dog en beskeden merpris.
Jeg fik som tidligere nævnt også tilsendt den asymetriske silnylon udgave af Hennessy's Hex tarps.
Denne model er som navnet antyder, også skåret asymetrisk, for at barbere yderligere af vægten. Den har dog et dobbelt så stort areal, som standard tarpen.
|
Asym Hex Fly, Silnylon |
Data:
Køjen vejer 1102 gram og standard tarpen vejer 318 gram
Den lidt større Silnylon Hex tarp vejer 490 gram.
Ekstra tilbehør:
Jeg modtog som tidligere nævnt også et sæt "Snake skins", som er to aflange hylstre som monteres på køjens ophængningssystem og kan fungere som en alternativ pakkepose. Man kan så lynhurtigt trække hylstrene over køjen, når den skal pakkes sammen, eller trække dem fra hinanden, når køjen skal ophænges. Ganske smart og effektivt.
|
Snake skins |
Et ekstra stort opbevaringsnet, til montering inde i køjen, blev også sendt til mig. Dette er en genial løsning til opbevaring af alt fra dit tøj, pakkeposer, huer, vanter, eller sågar din sovepose når denne ikke bruges.
Nettet klikkes fast i en af plastøjerne, som sidder i hver ende af køjen og gøres fast ved hjælp af velcro på ridgelinen. Der er en relativ stor åbning i nettet, som gør det nemt at nå sine stumper.
|
XL opbevaringsnet |
Isolering: Hennessy har designet et isoleringsunderlag kaldet "Double Bubble Pad XL". Dette er til brug i netop køjer med to lag stof og kan ifølge Hennessy bruges ned til 5 grader celcius, hvis man samtidig bruger en god sovepose.
Jeg har ikke prøvet underlaget under sådanne forhold, men har erfaring med et lignende "gør det selv"produkt.
Alubelægningen reflektere størstedelen af kropsvarmen og kan hurtigt mærkes. Som med alt anden form for isolering, er det meget forskelligt fra person til person, hvor følsom man er.
For mit vedkommende, i danske forhold, er aluunderlaget ikke nok alene. Enten er det for koldt, eller også dannes der for meget kondens.
Jeg har tidligere suppleret med et selvoppusteligt liggeunderlag, inden jeg konverterede til underquilts.
Alu underlag øger risikoen for kondensproblemer betragteligt. Nogen mærker aldrig noget til det, mens andre generes en del.
Som en prisbillig starterløsning, til den som gerne vil billigt igang med hængekøjer, kan Double Bubble Pad, være en fin start.
|
Deep Jungle XL med Asym Silnylon Hex tarp og Fimbul Twister dun underquilt |
Min mening
Jeg har altid haft en hvis svaghed for Hennessy køjer og denne model har bestemt ikke svigtet mig!
Jeg føler i stor grad, at den er en opgradering af min Explorer og sågar mine andre køjer også!
Principperne i en Hennessy køje, er de samme uanset hvilken model og størrelse man vælger. Det er i grove træk stoffet, lynlåsene og ophængningsrebet, som gør forskellen.
Enkeltheden, slidstyrken og ikke mindst komforten, er afgørende faktorer for mig.
Jeg elsker, at man nemt, kan lyne myggenettet op om morgenen og bare vippe det op over ridgeline'n, uden at skulle afmontere tieouts, eller hive pløkker op! Der er rigeligt plads til, at kravle om bord og man skal ikke beside særlige balanceegenskaber...
Stoffet i Deep Jungle modellerne, er sindsygt lækkert! Det oser af kvalitet, både i udseende og følelse.
Det at stoffet er blødt og let, øger komforten væsentligt. Det er en køje som virkelig er svær, at komme ud af!
Mht looket, vil det altid være en smagssag. Er man typen der er meget fokuseret på, at alt skal være grønt eller camouflage farvet. Vil man måske ikke bryde sig om det udprægede hvide mønster. - Jeg synes dog, at det er mega cool og ser meget eksklusivt ud.
Det eneste jeg ikke er så glad for ved denne og andre af Hennessy's køjer, er ophængningssystemet. Det virker ærlig talt lidt for "old school", idag hvor markedet er fuld at smarte og meget nemmere løsninger.
Man må dog medgive, at det er en solid og lavpraktisk metode, som samtidig er meget skånsom overfor træerne. De medfølgende "tree straps", er nemlig temmelig brede. Med lidt øvelse, kan man da også ophænge sin køje ganske hurtigt.
Hennessy burde i stil med andre producenter, give folk muligheden for at tilvælge forskellige løsninger, alt efter personlige præferencer.
Prisen ligger på denne model, helt i toppen af Hennessy's prisleje.
Normalprisen på køjen, incl. standardtarp, snakeskins, regnvandsopsamlere til tarpen og treestraps er 2228 kr incl forsendelse til Danmark.
Hennessy kører året rundt med forskellige kampagner og først på året plejer Deep Jungle modellerne, at være på tilbud!
Den medfølgende standard tarp, er efter min mening alt for lille. Jeg er ikke fanatisk med vægt og fylde og slæber derfor gerne en lidt større tarp med, for til gengæld at få meget større albuerum.
Jeg vil derfor klart anbefale, at trykke på "Customize" knappen, hvis man bestiller på Hennessy's hjemmeside og opgradere til en større tarp, efter ens eget valg.
Man kan fx vælge en af de store Hex tarps i enten polyester eller det noget lettere silnylon.
Opbevaringsnettet er ekstra tilbehør, men bestemt værd at overveje. Det kan rumme store mængde grej, som så er nemt tilgængeligt. Jeg er meget begejstret for det.
Vurdering
Hvis jeg skal give Deep Jungle XL køjen karaktere, vil den få topplacering alene for den sublime komfort og det eksklusive look!
Det efterhånden pensionsklare ophængningssystem trækker lidt ned og Hennessy bør seriøst overveje, at følge trop med hensyn til flere valgmuligheder til kunderne.
Samlet set er den et rigtig godt køb og har en lækker komfort. Vi ender derfor på 5 ud af 6 stjerner!
💥💥💥💥💥💢
Konklusion
At komme ind og ud af en køje som Deep Jungle XL, er væsentligt nemmere end i den norske Amok Draumr og man er ikke afhængig af et liggeunderlag for, at kunne bruge køjen. -En punktering kan hurtigt sætte en stopper for festlighederne...
Hvorvidt komforten er bedre i den ene frem for den anden, vil altid være en smagssag. Jeg ligger fint i Amok'en, men foretrækker langt hen ad vejen traditionelle køjer. Jeg tror det er det simple og måske lidt mere autentiske, som tiltaler mig. Jeg er som tidligere nævnt også vild med komforten fra en lækker dun underquilt, hvilket ikke er kompatibel med Draumr.
Amok Draumr stiller efter min mening, lidt større krav til brugeren, hvad angår balance, størrelse og justeringer.
Jeg er dog helt vild med Amoks koncept og sætter stor pris på deres innovation!
Var jeg tvunget til kun at vælge en af de to køjer, blev det derfor en kneben sejr til Hennessy Deep Jungle XL.
Afsluttende bemærkning
Som supplement til denne gennemgang, kommer der senere et par videoer på min YouTube kanal, hvor jeg vil vise tips, tricks og forskellige features fra de to køjer. - Så husk at abonnere på kanalen, så du er sikker på, at få notifikationer herom. 😉
Fimbul Outdoors - YouTube